Задържаха тийнейджъри, подавали фалшиви сигнали за бомби в столицата
Задържаха тийнейджъри, подавали фалшиви сигнали за бомби в столицата / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Задържаха тийнейджъри, подавали фалшиви сигнали за бомби в столицата
59659
Задържаха тийнейджъри, подавали фалшиви сигнали за бомби в столицата
  • Задържаха тийнейджъри, подавали фалшиви сигнали за бомби в столицата

Трима непълнолетни податели на няколко от фалшивите сигнали за бомби в столични гимназии са задържани. Момчетата са на 17-годишна възраст, ученици от добри семейства, без криминални прояви.

Нито един от тях не е дал смислено обяснение защо е подал фалшива заплаха, обясни началникът на 5-то РУП комисар Николай Василев.

По думите му, най-често при такива случаи, когато извършителите са непълнолетни и нямат криминални прояви, единствените последствия за тях са възпитателни мерки.

До момента всички задържани във връзка с фалшивите заплахи са ученици под 18- годишна възраст.

Общо седем фалшиви сигнала за поставени взривни устройства бяха подадени през последните седмици само за столичното Първо СОУ. Елитната гимназия се нарежда на челно място по отправни бомбени заплахи сред останалите учебни заведения, които бяха затваряни масово в продължение на близо месец.

17-годишен възпитаник на училището, който е подал два от сигналите за Първо и един за Седмо, по време на разпита не е направил пълни самопризнания.

Освен него служителите полицията са задържали още две момчета на същата възраст, отговорни за бомбена заплаха, отправена към 51-во СОУ.

Единственото логично обяснение за поведението на децата според специалистите е желанието да изпъкнат пред съучениците си. Друг мотив е стремежът да ограничат учебните часове до идването на коледните и новогодишни празници, тъй като те са свързани с изпити за приключване на първия срок.

По думите на комисар Николай Василев до края на седмицата ще бъдат разкрити и извършителите на останалите пет сигнала за бомби в Първо СОУ.

Вече има повдигнато обвинение срещу едно от задържаните непълнолетни момчета, отправили фалшиви заплахи за взривни устройства в мол "Сердика". Въпреки това обаче масово санкциите, които понасят виновниците са единствено с възпитателен характер.