/ Столична община
Вдигат бронзова къща на мястото на мавзолея
95105
Вдигат бронзова къща на мястото на мавзолея
  • Вдигат бронзова къща на мястото на мавзолея
Слагат бронзова къща на мястото на разрушения мавзолей за европредседателството. Проектът е на българския скулптор Пламен Деянов, който от дълги години живее във Виена.

Арт инсталацията е подарък на страната ни именно от Австрия, която ще председателства ЕС след нас през втората половина на 2018-а година. Плановете на местната власт са статуята да остане там една година.

В навечерието на европредседателството в София кипят усилени подготовки за събитието на 2018-а година. Последната идея, която идва от „Московска 33”, е обособяване на бронзова статуя, която наподобява къща, на същото място, на което допреди 18 години се намираше мавзолеят на социалистическата легенда Георги Димитров.

Авторът на бронзовата композиция Пламен Деянов разказва как се е родила идеята за създаването й: „От самото начало казах на моите куратори, че искам този проект да се реализира в България, защото има смисъл. Няма смисъл да бъде поредната скулптура във Виена, Чикаго, а да бъде изградена в България. Това беше моята мечта и оттам се тръгна и всички я възприеха и казаха, че е интересно“.

Главният архитект на София Здравко Здравков обясни, че ще се наложи допълнителна подготовка, за да може бронзовото съоръжение да бъде разположено в градската градина: „Една такава арт инсталация е нещо положително и трябва да намери мястото си в града. Може част от местата за паркиране да бъдат освободени, за да не се развали ефектът от проекта. Това е въпрос на временно решение, но трайното решение ще бъде взето чрез архитектурния конкурс“.