Софийските солисти се радват на увеличените заплати, но очакват още
Софийските солисти се радват на увеличените заплати, но очакват още / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Софийските солисти се радват на увеличените заплати, но очакват още
71067
Софийските солисти се радват на увеличените заплати, но очакват още
  • Софийските солисти се радват на увеличените заплати, но очакват още

След като вчера бе решено Столичната община да увеличи заплатите на Софийските солисти с около 150 лева, Дарик потърси мнението на музикантите от оркестъра.

Като крайно недостатъчно определи представителят на Софийски солисти Тодор Митров увеличението на месечните възнаграждения. По думите му след удръжките за данъци, на практика заплатите ще бъдат повишени едва с около 80 лева. Постановлението е на столичните общинари е със задна дата и увеличението влиза в сила от 1 март.

По думите на общинският съветник от ГЕРБ Роберт Янакиев до сега заплатите на музикантите от Софийски солисти са били неприлични, а с увеличението вече попадат в категорията средностатистически.

„Това увеличение средно ги доближава до една златна среда, което в никакъв случай не решава проблема. Тези оркестри трябва в момента да продават билети и да могат от тези пари, които добавят към своя бюджет, тогава заплатите им да станат повече от прилични”, обясни той.

Пред Дарик музикантът Тодор Митров от състава на Софийските солисти бе категоричен, че дори с увеличението заплатите остават много ниски и напълно отхвърли идеята, че един оркестър може да се самоиздържа от продажбата на билети.

„Това увеличение въобще не е достатъчно, намираме го за една малка стъпка в правилната посока. Като се приспаднат данъците увеличението е към 70-80 лева. Идеята за повишаване на доходите чрез продажба на билети е меко казано екстравагантна. Почти няма оркестър в света, който да се самоиздържа от билети. А издръжката на оркестъра от билети съставлява около 10%-20%”, коментира Митров.

Решението на общинарите бе взето след протести от страна на Софийските солисти, които взимаха заплати от около 500 лева. На Националния празник 3 март класическите музиканти бяха решили да излязат на сцената на Военния клуб в София със светлоотразителни жилетки, но концертът беше отменен в последния момент.