/ iStock/Getty Images
Преглеждат безплатно очите на деца от детски градини и училища в София
101199
Преглеждат безплатно очите на деца от детски градини и училища в София
  • Преглеждат безплатно очите на деца от детски градини и училища в София
Безплатни очни прегледи на деца от 12 детски градини и ученици от пет училища в София предстои да бъдат извършени в следващите два месеца. Инициативата е под надслов „Усмихнати очи” и от 2012 г. до момента благодарение на нея са прегледани 20 000 деца. При 10 процента от тях е диагностицирано „мързеливо око”, което означава, че 2000 деца са спасени от ослепяване, съобщиха от Александровската болница, които съвместно с общината и организацията на евреите „Шалом” организират скрининга.

Всяко пето дете у нас е с диагноза „мързеливо око"
 
Мързеливото око се характеризира с неправилно развитие на зрението и може да се лекува до 8-годишна възраст, обясни доц. Александър Оскар, невроофталмолог в Александровската болница и председател на „Шалом”.
 
"Започнахме тези прегледи първоначално в Северозападна България. Над 90% от децата в ранна училища възраст не са консултирани от очен специалист. А заболяването, за което говорим, може да се лекува само до 8-10-годишна възраст. Ако не се диагностицира навреме и не се лекува, след това почти нищо не може да се направи. Това ни мотивира да продължим с тези прегледи в Северозападна България, Западна България. През последните няколко години концентрирахме усилията си и в София, където ситуация е значително по-добра. По наши данни около 50% от децата са консултирани, което означава, че има още 50% неконсултирани".

10% от децата са с очни проблеми
 
Тестът, който се прилага, е безкръвен и има за цел да открие бързо и безболезнено скрити очни заболявания при децата, за да могат да бъдат лекувани навреме.