Пореден контрапротест пред президентството
Пореден контрапротест пред президентството / снимка: БГНЕС, архив

Контрапротестите ще продължат, докато не видим оставката на президента Росен Плевнелиев, убеден е Ленко Петканин, който дойде пред Президентството, за да изрази недоволството си от действията на държавния глава, посочва БГНЕС.

И днес пространството през сградата на Президентството се изпълни с граждани, които не са съгласни с позициите и действията на Росен Плевнелиев. Те дори се обърнаха към него с призива „Чехльо, иди си” и нееднократно извикаха под прозорците на държавния глава „Оставка” и „Импийчмънт”.

Достатъчно ясни сме с посланията си, всеки ден скандираме „Оставка” и издигаме плакати, показателни за неговия начин на държане. Силно се съмнявам, че той ще коригира поведението си, той имаше десетки възможности да го направи, но освен да злепоставя България и самата институция, друго от него не съм видял, изходът е Плевнелиев да си подаде оставката и да даде възможност на един достоен българин да представлява България и нейните граждани, каза още Петканин.

Ние сме „за” закона, за законно избраното правителство, ние сме „за” закона, затова сме протеста, който всяка вечер блокира кръстовища в София, ние сме „за” закона и уважаваме всички институция, включително и президентската институция, но не уважаваме президент, който разединява нацията, не уважаваме Плевнокио, който напоследък непрекъснато лъже, от всички свои 40 предизборни обещания той не е изпълнил нито едно, затова ако обича, нека да си обуе чехлите и да излезе навън, заяви от своя страна Нина Гергова от Гражданска инициатива „За нов обществен договор”.

Тя поиска държавният глава да слезе и да разговаря с хората, които всеки ден излизат да протестират пред неговите прозорци.

Гергова настоя и за свикване на кръгла маса за изработване на нов обществен договор. Тя обеща, че контрапротестите ще продължат, а в сряда протестиращите дори ще организират „посещение на вицепрезидента на Марс”.

Между 1500 и 2000 човека се събраха в неделния ден на контрапротест в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски в Кърджали. Много от тях пристигнаха с автобуси от по-отдалечените общини на областта. По думите им те сами са поели пътните си разходи и отрекоха някоя партийна централа да им е поемала разходите.