/ iStock/Getty Images
Общо 45 души са се прегледали безплатно в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ с ръководител чл. кор. проф. д-р Асен Гудев, на 29 септември по повод Световния ден на сърцето, съобщиха от лечебното заведение. Имало е хора с предсърдно мъждене, които не са знаели за състоянието си. Един човек е насочен за спешна интервенция. 

Най-младият пациент е бил на 24 години, без установена патология до момента. Специалистите са му дали препоръки за профилактични лабораторни изследвания и промяна в начина на живот, тъй като е бил с наднормено тегло.

Най-възрастният пациент, отзовал се на безплатните прегледи, е бил 88-годишен, с богата, откъм заболявания, история. Наложило се е да бъде подложен на допълнителни изследвания и терапията му да бъде оптимизирана. В четвъртък отново е посетил кардиологичния кабинет и е бил със значително подобрение в общото състояние и в клиниката симптоматика.

„Основните заболявания, които наблюдавахме, за съжаление, с които сме и №1 в Европа, бяха артериална хипертония, исхемична болест на сърцето, захарен диабет и пациенти с преживяно сърдечно-съдово събитие. Голям брой от пациентите бяха с различни ритъмно-проводни нарушения, като най-често се наблюдаваше предсърдно мъждене. Предсърдното мъждене е ритъмно проводно нарушение, което крие висок риск от кардиоемболизация, мозъчен инсулт, периферна емболизация. Възможно е да доведе до развитието на сърдечна недостатъчност, което освен симптоматика, води до влошено качество на живот и чести хоспитализации“, обяснява д-р Кирил Джоманов, който беше ръководител на екипа, провеждащ безплатните прегледи. Той разказа, че трима от пациентите, диагностицирани с предсърдно мъждене, изобщо не са знаели за заболяването си и съответно не са провеждали никакво лечение.  При двама от тях се е наложило дори да бъдат  хоспитализирани с цел допълнително диагностично и терапевтично доуточняваме. Други двама са били запланувани за 24-часов непрекъснат мониторинг.

Сред пациентите е имало и такъв, за когото се е наложило да бъде насочен към друго лечебно заведение за провеждането на коронарография поради нестабилна стенокардия. Впоследствие специалистите научили от колегите си в другата болница, че пациентът е добре, но при него е установена 80% стеноза на голям коронарен съд, което е наложило интервенция и имплантиране на стент, т.е. безплатните прегледи буквално са му спасили живота.

Д-р Джоманов сподели, че на екипа е направило впечатление, че пациенти с преживяно сериозно сърдено-съдово събитие, на са преглеждани от кардиолог дълго време, поради което са се наложили сериозно оптимизиране на терапията, пълни лабораторни и образни изследвания.

Специалистът, който беше един от лекарите от УМБАЛ „ИСУЛ – Царица Йоанна – ИСУЛ“, които получиха тази година и европейска диплома по кардиология, обърна внимание върху отпечатъка от COVID-19 върху пациентите със сърдечно-съдови заболявания. Коронавирусната инфекция би могла да засегне малките кръвоносни съдове на много органи, включително и на сърцето. Поради това не можем да изключим COVID-19, като причинител за отключването на дадено кардиологично заболяване“, каза той. 

Клиниката по кардиология към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” е създадена през 1986 г. и е насочена основно към лечение на критични нарушения в жизненоважните функции на пациента. Под ръководството на проф. д-р Асен Гудев, който е член-кор. на БАН и бивш председател на Българското кардиологично дружество, тя се превърна в една от водещите кардиологични клиники в страната, пише в съобщението на лечебното заведение.

Сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ) са убиец номер едно в света, причинявайки над 20,5 милиона смъртни случая годишно, се казва още в съобщението. Тези заболявания са водеща причина за фатален изход в България като причиняват смъртта на 71 % от жените и на 62 % от мъжете. Около 80 % от случаите смъртта, причинена от ССЗ, е предотвратима. България е на трето място в Европа по брой смъртни случаи, които са могли да бъдат предотвратени. Над половината ССЗ протичат подмолно и болните дори не подозират, че са засегнати от заболяване на сърцето. Ето защо редовната профилактика е не само необходима, но и животоспасяваща, допълват от болницата. 
Йоана Димитрова/БТА