/ МВР
Мним социален работник измами възрастна жена с 7800 лв. в Софийско, съобщиха от МВР.

Повдигнаха обвинение на мъж, измамил фирма с близо 120 000 лв.

На 21 юли след сигнал за измамена 84-годишна жителка на село Искрец. Според първоначалните данни възрастната жена била заговорена близо до дома ѝ от непознат мъж, който се представил за служител от „социални грижи“ и я убедил, че може да ѝ съдейства за получаване на надбавка в размер на 500 лева към пенсията ѝ.

За да попълнят „необходимите документи“ жертвата го поканила в дома си. Двамата се заговорили и мъжът я „посъветвал“ ако има спестени пари да ѝ ги обмени в евро, защото от следващия ден спестяванията й няма да са в обращение.

Доверявайки се напълно на казаното, жената предала 7800 лева с уговорката в 8.30 часа на следващия ден да го чака на главния път в селото, за да си вземе обменените пари.

Едва след като не се появил, тя разбрала, че е попаднала в измамния капан и потърсила помощ в полицията. В хода на започнатото незабавно разследване криминалистите провели активни оперативно-издирвателни действия, в резултат на които достигнали до идентични престъпления, извършени по аналогичен сценарий на територията и на други области в страната.

Издирват мним работодател, измамил две жени в Павликени

След разследване екип събрал достатъчно данни за самоличността на извършителя, като 63-годишният мъж е задържан.

Изяснено е, че той е осъждан няколко пъти за умишлени престъпления от общ характер и към момента изтърпява ефективна присъда „лишаване от свобода“, като по време на осъществяване на измамата е бил в отпуск с цел лечение.

Пред разследващите мъжът е направил пълни самопризнания за деянието. Част от инкриминираната сума е намерена и иззета по надлежния ред. Повдигнато му е обвинение за престъпление, извършено при условията на опасен рецидив и с прокурорско постановление е арестуван за срок до 72 часа.