Хора от цялата страна пристигнаха с автобуси на контрапротеста в София
Хора от цялата страна пристигнаха с автобуси на контрапротеста в София / снимки: БГНЕС
Контрапротест в столицата
65942
Контрапротест в столицата
  • Контрапротест в столицата

Тази сутрин организирани групи от цялата страна пристигнаха с над 50 автобуса пред президентството, за да се включат в контрапротеста в защита на правителството. Организаторите планират и общонационален митинг, за да покажат подкрепата към кабинета и да поискат оставката на президента Росен Плевнелиев.

Някои от присъстващите заявиха, че са докарани с автобус, но не пожелаха да кажат от кои градове са. Друга част привърженици на правителството признаха, че са от столицата и са пред сградата на парламента, за да подкрепят правителството. Според тях актуализацията на бюджета е правилна.

Официалният час на контрапротеста бе 9.00 ч. и хората започнаха да се събират пред президентството с табели и призиви. След 10.00 ч. те организираха шествие, което тръгна от „Дондуков" в посока Народното събрание.

Стигнаха до храм-паметника „Александър Невски”, където протестиращи и котрапротестиращи бяха от двете страни. До сблъсъци и напрежение не се стигна. В един момент се оказа, че контрапротестиращите са зад загражденията, а протестиращите са пред тях.

По информация на репортер на Дарик един от полицаите е превеждал граждани през кордона на полицията към протеста в подкрепа на правителството. Хората обаче бяха категорични, че не искат да се конфронтират с протестиращите срещу управлението. Те дори отправиха покана за диалог, за да обсъдят проблемите в държавата.

Поддръжниците на кабинета разпънаха огромно знаме с дължина около 50 м на улицата край храма. Младежи с бели тениски и шапки го държаха на ръце и го развяваха.

Около 13.00 ч. хората, които бяха дошли с автобуси от други градове, си тръгнаха, а след около половин час се изтеглиха и останалите. Полицаи ескортираха автобусите до изхода на града.

Хора от цялата страна пристигнаха с автобуси на контрапротеста в София
netinfo