Фандъкова подписа заповед протестиращите да не пречат на специализираните автомобили
Фандъкова подписа заповед протестиращите да не пречат на специализираните автомобили / снимка: Sofia Photo Agency, архив

СДВР и Столична община реализират всички необходими действия с цел недопускане нарушаване на обществения ред. Това се казва в становище на кмета на София Йорданка Фандъкова, което е в отговор на питане от прокуратурата от вчера, целящо да изясни имало ли е забавяне на линейките, които са пътували към катастрофата на бул. „Цариградско шосе” заради протеста в столицата.

В становището на Столичната община се казва още, че информация от СДВР за спонтанните протести, които продължават вече близо месец, постъпва в общината от 14 юни. Във връзка с това Фандъкова е издала три заповеди, с които възлага на директора на СДВР да предприеме всички необходими действия, за да не се стига до инциденти при провеждането на мероприятия със струпването на значителни групи хора.

След указанията на Софийска градска прокуратура кметът на София е издала и още една заповед, с която нарежда в съответствие Правилника за приложение на Закона за движение по пътищата, участниците в протестни мероприятия и шествия да осигуряват незабавно безпрепятствено придвижване на специализираните автомобили на Спешна помощ, Пожарна и аварийна безопасност и на „Гражданската защита”.