Фандъкова: Не искам София да заприлича на Истанбул
Фандъкова: Не искам София да заприлича на Истанбул / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Повече от месец по улиците на София хората изразяват своята гражданска позиция в различни посоки. Няма как да няма проблеми и напрежение в града, когато толкова много хора ежедневно излизат, а няма кой да ги чуе. За мен това е основният проблем, каза в интервю за БНТ кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Заедно полицаите сме си поставили като основна задача да няма напрежение и да няма провокации, каза още тя и добави: "Аз искам да благодаря за пореден път на полицията, на ръководството на СДВР и МВР за това, че действително до този момент не са допуснати сериозни провокации. Благодаря, разбира се, и на самите хора - протестиращите, които не допускат в своите редици подобни прояви."

Не приемам упреците на колегите от БСП, че не се забраняват протестите, и не се прилага член 13 от Закона за събранията и митингите, категорична бе Фандъкова: "Искам хората да знаят какво означава това на практика, когато кметът издаде заповед за забрана. Тази заповед се изпълнява от полицията. Това означава полицията с всички възможни средства да разпръснат протестиращите. Гледаме това в Истанбул. Аз не искам София да заприлича на Истанбул."