ДСБ иска общинска комисия за контрол на монополите
ДСБ иска общинска комисия за контрол на монополите / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Да има постоянна комисия от общински съветници за контрол на дейността на монополите, европейските фондове и обществените поръчки в Столична община - това поискаха от ДСБ. От формацията предлагат комисията да бъде създадена на паритетен принцип.

Идеята за комисията не е да замита проблеми, тя е провокирана от протестите на гражданите, коментира Атанас Атанасов.

Според него проблемът е че Столичният общински съвет се занимава с множество въпроси, но не упражнява контрол върху дружествата, които предлагат комунални битови услуги.

„Една от корупционните язви са обществените поръчки, каза още Атанасов. Установен е кръг от близки до ГЕРБ фирми, които печелят тези обществени поръчки.

Годишно се раздават около 700 млн. лв., каза той. Третата задача на новата комисия ще е контролът над усвояването на европейските фондове. До този момент имаме имитация на контрол, обобщиха от ДСБ. Атанасов каза още, че предложението ще е тест за управляващото мнозинство в Столична община.

В Столичния общински съвет има не една, а три комисии, които контролират работата на дружествата „Софийска вода”, „Топлофикация София” и обществените поръчки. С това уточнение потърси Дарик Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в общинския съвет на София.

В тези действащи комисии СДС и ДСБ имат свои представители, каза още тя. По думите на Едрева „господин Атанасов се опитва да реши драми между СДС и ДСБ като предлага създаването на нова структура”.