Ден 50-ти на протести срещу кабинета
Ден 50-ти на протести срещу кабинета / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Ден 50-ти на протести срещу кабинета
65787
Ден 50-ти на протести срещу кабинета
Ден 50-ти на протести срещу кабинета
  • Ден 50-ти на протести срещу кабинета
  • Ден 50-ти на протести срещу кабинета

Протестиращи срещу правителството на Пламен Орешарски се събраха в района на площад „Независимост” за 50-ти пореден ден. Сред основните искания на протестиращите е незабавна оставка на кабинета и предсрочни парламентарни избори.

Фактът, че депутатите вече гласуваха ваканцията си, и днес за последно през този месец отидоха на работа, не разколеба хората да излязат на улицата.

Хората носеха национални знамена, развяваха и флага на ЕС. Протестът бе озвучен с тромби, свирки, вувузели и тъпани. Демонстранти бяха издигнали плакати, на които се четеше „Септември ще бъде януари 1997 г.” и „Подайте си оставката веднага”.

Група от протестиращите, преоблечена като полицаи в рицарски доспехи, се опита да пресъздаде на площада пред Министерски съвет, събитията от 40-я ден на протестите. Тогава полицията се опита да изведе с бял автобус народни представители и членове на правителството от сградата на Народното събрание. Напрежението в нощта между 23 и 24 юли ескалира и се стигна до сериозни сблъсъци между гражданите и жандармерията.

Ден 50ти на протести срещу кабинета
netinfo

Към 20.00 ч. участниците в протеста тръгнаха по обичайния вече маршрут от пл. „Независимост” по бул. „Цар Освободител” към сградата на Народното събрание. Полицията следедеше за спазване на обществения ред.

По-рано днес протестиращи се събраха край Народното събрание за традиционното сутрешно кафе. Група се събра до огражденията пред служебния вход на депутатите, където с освирквания и викове „Оставка”, „Вън” посрещна и изпрати всички депутати, служители и журналисти, които влизаха или излизаха от сградата на парламента.

„Те се правят, че не чуват, но всъщност много ги е страх, защото ние въобще не сме малко. Септември ще дойде и тогава няма начин да не си дадат оставката”, сподели участничка в протеста.

Хората от палатковия лагер, който е разпънат срещу парламента, обаче се заканват, че няма да напускат центъра на София, макар и депутатите да ползват ваканция до края на август.

Протестните митинги и шествия започнаха на 14 юни след избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, по-късно отменен от Народното събрание.

Ден 50ти на протести срещу кабинета
netinfo