15 000 домашни животни годишно биват изхвърляни от стопаните си
15 000 домашни животни годишно биват изхвърляни от стопаните си / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николовa
Какво мислят столичани за създаването на специална полиция за четириноги чуйте в анкетата на Дарик
53643
Какво мислят столичани за създаването на специална полиция за четириноги чуйте в анкетата на Дарик
  • Какво мислят столичани за създаването на специална полиция за четириноги чуйте в анкетата на Дарик

Домашните животни в София са около 200 000, като 15 00 от тях годишно биват изхвърляни от стопаните си. Това каза доктор Мила Бобадова от Българския ветеринарен съюз. Изоставените четириноги са без ваксини и необезпаразитени и затова стават източник на зараза, добави Бобадова. Това налага създаването на зоополиция според нея.

Бездомните животни са използват за политически цели, като в момента в центъра на София са транспортират умишлено глутници кучета. Това пък каза Явор Гечев от фондация „Четири лапи”.

Ваксинацията, кастрацията и клането на селскостопански животни трябва да се следи от зоополиция предложи Мила Бобадова от Българския ветеринарен съюз.

До момента Българската агенция за безопасност на храните не е наложила нито една глоба за нарушение на Закона за защита на животните.

През април министърът земеделието и храните Мирослав Найденов възроди идеята за създаване на зоополиция като начин за справяне с проблема с бездомните кучета. „Имаме инструкциите и разрешение и от премира да започнем да работим върху създаване на зоополиция.Нито служителите на Агенцията по храните имат достатъчно правомощия, нито служителите на общинските инспекторати да могат да се справят с този проблем. Световната и европейска практика показва, че държави, в които има такъв проблем, трябва да има звено, което да е облечено в съответната юрисдикция”, обясни тогава Найденов. Обмисля се и законова промяна за завишаване на глобите за онези стопани, които изхвърлят кучетата си на улицата.