Започнаха Тунджанските литературни дни
Започнаха Тунджанските литературни дни / netinfo

Със среща, посветена на 80-та годишнина от рождението на проф. д-р Стоян Илиев,който е родом от с. Маломир започнаха Тунджанските литературни дни в община „Тунджа”. Гостите бяха литературният критик и директор на Регионална библиотека „Г. С. Раковски” Димитър Бечев, Любомир Котев – писател и главен редактор на в-к „Делник” и Тенко Тенев – поет и председател на Дружеството на писателите в град Ямбол. Гост на творческата среща беше и съпругата на Стоян Илиев – Иванка Добрева.

Димитър Бечев очерта дълбоката следа, която проф. д-р Илиев остави в историята на българското литературознание. Спря се на неговия значителен принос в изследването на творчеството на българските символисти и символизма като явление в новата ни литература, на трудовете му „Слово и символ: Из естетиката на европейския символизъм”, „Противоречивият свят на Яворов”, „Естетическите програми на френските и руските символисти”, „Женският въпрос - мъжка трагедия”, „Защо се самоубиват българските поети?"  и др.

За Стоян Илиев като човек, съпруг и баща разказа съпругата на литературоведа Иванка Добрева. Спомени за него споделиха и част от присъстващите – роднини и съученици.