Съдията Иван Димов замесен в корупционен скандал

Съдията Иван Димов замесен в корупционен скандал
Съдията Иван Димов замесен в корупционен скандал / netinfo

Корупционен скандал разтърси Висшия съдебен съвет. Трима от членовете на Съвета и 30 действащи магистрати са имали връзка с лицето Красьо от Плевен. Това заяви главният прокурор Борис Велчев пред магистратите, участващи в днешното заседание на ВСС. Стойко Стоев, Иван Димов и Пламен Стоилов са тримата негови членове, замесени в скандал с купуване на гласове в съвета. През юни бе изнесена информация, че така нареченият Красьо от Плевен, който цветущо бе описан като черничък и с ланци, е предлагал на магистрати да ги уреди с постове срещу 200 000 лв.

Красьо е контактувал с още 30 действащи магистрати, но главният прокурор не посочи имена. Някои от съдиите и прокурорите са имали лични срещи с него, други са говорили по телефона. За срещите има свидетелски показания. 27-годишният собственик на дискотека в Плевен се е срещал с магистрати. Велчев предложи Висшият съдебен съвет да състави комисия, която да прецени дали е нарушена професионалната етика и какви мерки трябва да се вземат. Иван Димов, един от уличените, разказа, че Красьо го е запознал с колегата му от ВСС Стойко Стоев, с който е бил стар приятел. Димов призна, че е имал много позвънявания от лицето, но всички били по девет секунди. Той му отговарял, че е зает и не може да говори. Димов посочи, че много пъти му звънели и други магистрати за кадрови назначения, дори и майка му от Сливен си позволявала да му се обажда.

Стойко Стоев, другият уличен, призна, че се познава с Красьо и заяви, че не се притеснява от контакта си с него. Познавал го от четири-пет години, казва че Красьо е икономист магистър и знаел за него, че е от София, а не от Плевен. Третият уличен Пламен Стоилов призна, че няма за какво да се тревожи, тъй като неговият телефон е набран само веднъж от Красьо и то само за пет секунди. Стоилов предположи, че замесването му в този скандал е заради неговите тежки битки във Висшия съдебен съвет за съдбата на следствието и срещу тежката престъпност и, че е засегнал нечии интереси. Иван Димов и Стойко Стоев бяха избрани за членове на ВСС от парламентарната квота - Стоев от НДСВ, а Иван Димов от ДПС. Стоилов е от следователската квота, а Стоев е член на Комисията по корупцията във Висшия съдебен съвет. Иван Димов бе народен представител от ОДС по времето на Иван Костов, бил е и председател на Окръжен съд-Сливен.