Спокойна епидемиологична обстановка в Сливенска област
Спокойна епидемиологична обстановка в Сливенска област / Дарик Сливен, архив

 

Няма регистриран случай на изолиран грипен случай в страната.  131 случая на остри заразни заболявания са регистрирани през месец ноември в област Сливен. От тях най-много са болните от вирусен хепатит – 44 души. Това съобщи за Дарик директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Виолета Узунова. За да бъде обявена грипна ситуация, трябва да бъде направено серологично изследване в референтна лаборатория и да бъде регистриран грипен случай.

За да се обяви епидемия, е необходимо заболеваемостта да е  200 от 10 000 души. През последната седмица на месец ноември в областта заболеваемостта е 79,68 на 10 000, а в страната средната е била 98,59 на 10 000 души, обясни д-р Узунова.

По думите й епидемиологичната обстановка в страната е сравнително спокойна. Ваксинирането срещу грип остава най-ефективният известен досега метод за предпазване от грипна инфекция или предотвратяване на усложненията й при всички групи от населението. Не е късно все още желаещите да се имунизират да го направят, допълни експертът.