/ ОДМВР Сливен
Много добра оценка за работата на Областната дирекция на МВР в Сливен за 2017 година отчете директорът старши комисар Димитър Величков по време на годишния доклад за дейността на дирекцията.

По думите му, са постигнати значителни резултати по отношение на разкриваемостта, „Изключително добра е работата по направление „наркотици“, и значителния брой образувани бързи производства”, каза още старши комисар Величков и подчерта, че бързото правораздаване е едно от основните очаквания на обществото. Отбелязани бяха добрите практики и постигнатите резултати.

Набелязаха се мерки за оптимизиране и подобряване на работата, което включва както кадровото и техническо обезпечаване така и други аспекти, касаещи пряко полицейската работа. Като фактор за постигнатите резултати беше посочено и доброто взаимодействие с прокуратура, съд, областна управа, местното самоуправление и другите държавни  институции.

Старши комисар Димитър Величков отчете, че през изминалата  година са предприети и реализирани комплекс от мерки по изпълнение дейностите по приоритетите и програмите на МВР, които значително са подобрили работата на дирекцията по всички направления. 

Постигнатите резултати са в направленията по противодействие, пресичане и разкриване на престъпления, свързани с производство и разпространение на наркотични вещества, незаконната търговия с тютюневи изделия и конвенционалната  престъпност.

При съпоставяне на данните за 2017 г. спрямо 2016 г. се установява намаление на общата престъпност с 2 % и ръст на нивото на разкриваемост с 6 пункта. ОДМВР-Сливен е на пето място в страната по показател разкриваемост.

Това е изключително добра оценка за работата на сливенската полиция. През 2017 г. са регистрирани общо 2403 престъпления, като разкрити от тях са 1482 или 61,67 %. Допълнително през годината са разкрити 282 престъпления, регистрирани в предходни години.

През 2017 година на територията на ОДМВР-Сливен са разкрити осем лаборатории за производство на синтетичен наркотик. При спецакции са иззети 12,842 кг. суха листна маса канабис, 1,750 кг. синтетичен наркотик,  115 000 къса цигари без бандерол и близо 140 килограма  обработен тютюн.

По линия „Наркотици“ са започнати 37 досъдебни производства, по линия „Акцизи“ са образувани 16 досъдебни и бързи производства, съставени 42 акта по Закона за акцизите и данъчните складове.

През  2017 година са водени  общо 3315 досъдебни производства. Приключени са 2733 от тях. През 2017 година привлечените обвиняеми лица са 1707.

При регистрирания спад на коефициента на интензивност на престъпността на територията на област Сливен,  разкриваемостта се е увеличила с 10,7%., което показва повишаване на нивото на работа по предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления.
 
При представянето на годишния доклад за дейността на дирекцията през изминалата 2017 година присъстваха директора на Главна дирекция “Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов, областният управител Чавдар Божурски, председателите на Окръжния и Административния съд в Сливен Къню Жеков и Слав Бакалов, административният ръководител на Окръжната прокуратура Пламен Стефанов, комисар Владимир Демирев директор на РДПБЗН-Сливен, Павел Пеев от ТД ДАНС и полковник Деян Цветков от РС „Военна полиция“.

Областният управител Чавдар Божурски благодари за добрата работа и постигнатите резултати. „От действията на ръководния състав зависи и крайният  резултат“, заяви областният управител и отбеляза, че в своята работа разчита на професионализма и бързата реакция на полицията, както за овладяване на конкретни ситуации, така  и за опазване на обществения ред като цяло.