нов роман
нов роман / библиотека "Зора"
Най-новият роман на Силвия Томова - „Грохот“ ще бъде представен днес в Сливен. Светът посреща 1941 година с тревога. Германският райх владее територии от Балтийско до Черно море, искрата на войната е подпалила и Африка. Победителите чертаят картата на една нова Европа, в която ще господства арийската раса, а бъдещето на всички останали народи е заложено на карта. В такива условия България е изправена пред съдбоносен избор. Противопоставянето на най-мощната военна машина към онзи момент е сигурна катастрофа, сключването на съюз с Германия, ако се окажем отново на страната на победените след края на конфликта, също.

Как изглежда един от най-страшните военни сблъсъци в историята на човечеството през погледа на обикновения немски войник, а на обикновените хора, оказали се на пътя на германския ботуш? Възможно ли е да мечтаеш за по-добро бъдеще, когато целият познат ти дотогава свят се преобръща... А да осъществиш националния си идеал? Романът Грохот талантливо и проникновено ни пренася в окото на бурята, от която България не може да се измъкне. Смел, завладяващ и правдив исторически роман, който не робува на идеологически щампи, нито на пропагандни клишета и гледа истината право в очите.

Силвия Томова е родена  в София. Завършила е специалностите “Дефектология” и “Журналистика” в СУ “Св. Климент Охридски”. Публикувала е във вестниците “Литературен вестник”, “Литературен форум”, “Словото днес”, списание “Книгите днес” и др. През 2001 г. излиза първата й книга - романът “Кожа”, следват сборниците с разкази “Добър ден, Р.” (2006) и “Черни маслини и двама мъже” (2010), и романът “Тит от Никомедия” (2012). През 2007 г. получава Първа награда от Националния конкурс за къс разказ “Рашко Сугарев”. Носител е на приза “Книга на годината” на академия “Либер” (2010). Нейни разкази са превеждани на хърватски, полски и беларуски. Автор е и на романите „Печатарят“ (2015) и „Милост за приятелите“ (2016).
 
 Представянето е от 17.30 часа в  библиотека „Зора”.