/ ThinkStock/Getty Images
Педагози, стоматолози и обществеността трябва със съвместни усилия да ограничат приемането на вредни за здравето храни на децата. Това подчерта  д-р Живка Георгиева от Общинския дентален център. По думите й се отчита голяма заболеваемост на заболяванията на твърдите зъбни тъкани, на венците и на зъбно-челюстния апарат, а причините са смучене на пръсти, лоша устна хигиена и други.

В Сливен продължава кампанията по поставяне на силанти. От началото на годината са сложени силанти на 131 деца, общо силанизираните зъби са 488.

Силанти се поставят на постоянните шести зъби на децата от 6 до 8 години, за да ги предпазят от разрушение и кариес. Процедурата е напълно безплатна и се извършва с информираното съгласие на родителите, припомни д-р Георгиева.

Новото тази година е, че сега специалистите трябва да направят по два контролни прегледа на децата, силанизирани в предходни кампании. Така ще се изясни, какво е състоянието на зъбите , на които са били поставени защитните пломби и ефективността от силанизирането, поясни д-р Георгиева.

Сливенска област от няколко години заема пето- шесто място сред останалите 27 области по брой силанизирани деца и брой поставени силанти на деца, уточни още д-р Живка Георгиева.  Зъболекарите в област Сливен, имащи право да силанизират, са 11.