Ще възстановяват базата на „Берета трейдинг” край Лозенец?
Ще възстановяват базата на „Берета трейдинг” край Лозенец? / Общински пресцентър Стралджа; БГНЕС, архив

Намерение да бъдат възстановени складовете на „Берета Трейдинг” в базата „Стралджа Мараш”, които се взривиха през лятото на 2012 година и отнеха човешки живот е била основна тема на общото събрание на Инициативния комитет в село Лозенец, съобщават от пресцентъра на община Стралджа. Заради непрестанните взривове за унищожаване на събраните след инцидента боеприпаси жителите на селото, което е най-близко до базата, сформираха преди 6 месеца инициативния комитет. За това време има над 70 писма разменени писма с институции и организации, най-често с формални отговори и без очаквана подкрепа, съобщи председателят на комитета Дина Попова. Според данните на комитета, на база предоставени протоколи от Областната дирекция на МВР - Ямбол, от февруари до юли в базата са унищожени над 4 тона заряди.

На събранието, на което са присъствали кметът на община Стралджа Митко Андонов и председателят на Общинския съвет Атанаска Кабакова, е станало ясно, че преди повече от месец в общината е депозирано намерението на новата фирма „Рийвърс инвест” да продължи работата си с искане за издаване строително разрешение за възстановяване на складовете в база „Стралджа-Мараш”. Главният архитект на общината е започнал допълнително проучване за издаване  на  такъв документ, а представители на инициативния комитет ще бъдат поканени на средващата сесия на Общинския съвет, за да запознаят с проблема съветниците и да поискат тяхната подкрепа.

Ще възстановяват базата на Берета трейдинг край Лозенец?
netinfo

По време на събранието е започнала и подписка сред присъстващите за недопускане възстановяването на база „Стралджа-Мараш”.  „Готови сме с петиция до Европейския парламент, ще представим искания за защита и от европейския омбудсман”, съобщи Попова. Лозенци са готови и да блокират входа на базата.

През юни миналата година Десислав Делев заяви намерението си да възстанови базата, обявявайки, че инвестиционните намерения са за евентуално военно производство, припомнят от общинския пресцентър в Стралджа. С днешна дата той е препотвърдил това, допълват от пресцентъра, като е уточнил, че възстановяването на складовете е необходимо, за да бъдат прибрани събраните боеприпаси, според указанията от КОС и РИОСВ. Можем да осигурим работа за 100- 200 души без производството да бъде някаква опасност за населението. Готови сме да помагаме и за решаване на местни въпроси” – е заявил Делев.

 

Силна експлозия избухна около 14.40 часа на 5 юни 2012 г. в склад за обезвреждане на боеприпаси на фирма „Берета Трейдинг” край стралджанското село Лозенец. Взривовете продължиха с часове, което позволи на специализираната техника да навлезе в периметъра едва на следващия ден. Загинаха трима от работещите там, а 10 бяха ранени.

Осколки от взривяващите се снаради достигнаха близките населени места - Лозенец, сливенското село Горно Александрово, Стралджа.