Решението за общинския заем - законно
Решението за общинския заем - законно / Дарик-Сливен

Областният управител Христина Чолакова не е оспорила в съда решението на Общински съвет – Сливен, с което общината поема дългосрочен дълг за финансиране на инвестиционни проекти в полза на местната общност чрез договор за общински заем, сключен с финансова институция по реда на Закона за обществените поръчки. Предложението за вземане на заем от 22 милиона лева бе връщано за прецизиране няколко пъти от общинските съветници на вносителите – общинската администрация – и бе прието с 21 гласа „за” на януарската сесия на местния парламент.

Според закона, областният управител можеше да върне решението на Общинския съвет или да го оспори пред Окръжен съд. „Решението на общинския съвет бе задълбочено изследвано от служители в областната администрация, в резултат на което се наложи крайният извод, че то не противоречи на нормативните разпоредби” – се казва в прессъобщение на областна администрация.

За Дарик председателят на Общинския съвет на БСП Мартин Славов потвърди, че групата общински съветници от коалиция „Новата левица” ще обжалва пред съда решението за заема.