Посланик Уорлик посети палатковия лагер от бл. 20 в Ямбол
Посланик Уорлик посети палатковия лагер от бл. 20 в Ямбол / Дарик Сливен

Посланикът на САЩ Джеймс Уорлик днес се срещна с ромите от палатковия лагер, който живееха съборения бл. 20 в Ямбол. Целта на посещението му била лично да се запознае с положението, не да съди или да дава препоръки за решаване на проблемите. Посланикът влезе в две от мизерните бараки в лагера. После бе поканен от ромско семейство, също живяло в бл. 20, но вече настанено в нова къща. То е с шест деца-ученици, бащата работи и това му позволява да плаща наем от 120 лева.

Според посланик Уорлик условията за живот на ромите в лагера са едни от най-трудните, които може да си представи човек. Но решаването на проблемите не е ангажимент само на държавата, на общината, но и на самите роми, обобщи посланикът.

Хора в неравностойно положение има не само в България, в Европа, има и в САЩ, заяви още посланикът. Според него порочният кръг, в който е ромската общност: децата не ходят на училище, момичетата се задомяват рано и нямат професионална реализация трябва да се пресече. Надежда за това той виждал в няколкото семейства, с които разговаря днес, чиито деца ходят на училище и поне един от родителите работи. 

Както при всяко посещение на външен човек ромите на висок глас, прекъсвайки се и викайки дори, искаха да им се дадат квартири, пари, помощ, за да преживеят поне зимата. Оплакваха се от общината, от държавата, припомняха, че ги търсят само по време на избори. Собственици на апартаменти от съборения бл. 20 поставиха въпроса за обезщетения. В момента те са настанени по квартири, при близки и роднини, но искат трайно решаване на жилищния си проблем.

От представителите на УНИЦЕФ, по чиято покана посланик Уорлик посети ромската махала в Ямбол, съобщиха, че реализират проект за устройване на ромите от палатковия лагер. От средата на декември досега те са помогнали на три семейства да си намерят квартири. Оказали са им финансова помощ да си извадят документи за самоличност, за да могат да започнат работа или да получават социални помощи.

В лагера има около 5-6 ромски фамилии, с близо 150 човека. "Търсим решение на проблемите им, не става бързо.", заявиха представителите на УНИЦЕФ.