Находки от Сливен ще бъдат гвоздея на национална изложба
Находки от Сливен ще бъдат гвоздея на национална изложба / netinfo

Гвоздеят на национална археологическа изложба в Националния археологически институт и музей към БАН ще бъдат сливенските находки, съобщи директорът на Регионален исторически музей Сливен Георги Кюпчуков.

Изложбата, която се открива на 16 февруари, ще покаже най-значимите находки, придобити при разкопките през 2009 година. Според директора на местния музей, той се е превърнал в един от най-богатите в областта на тракийската култура, благодарение на работата на експедиция ТЕМП и покойния д-р Георги Китов и неговата спътница Диана Димитрова.

През изтеклата година във фондовете на музея са постъпили 123 материала от 2 век от н. е., 7 в отдел „Етнография", във Възраждане - 30 и 189 материала за периода на новата и най-нова история. Новите постъпления са общо 633, като част от тях са дарения и книгообмен, и само 10 са закупени а музеят не е правил повече откупки заради недостиг на средства и промяната в законодателството на музейното дело. От отпуснатите от Общинския съвет 200 хиляди лева за разкопките са усвоени около 150 хиляди  при работата на 4 надгробни могили в сливенските села Трапоклово, Крушаре и между Речица и Чинтулово.

Теорията на д-р Китов, че Долината на тракийските царе продължава на юг по поречието на Тунджа се потвърди за трети пореден археологически сезон, увери Кюпчуков. Тази година ще продължат съвместните археологически разкопки на сливенския исторически музей и експедиция ТЕМП. 125 000 лева са предвидени за това в общинския бюджет. Все още не са определени могилите, които ще бъдат проучвани през това лято, защото в момента се правят теренни проучвания и се сравняват извори. По традиция разкопките ще започнат през юни и ще продължат до началото на септември.