На 14 февруари – За славата на вино и винари
На 14 февруари – За славата на вино и винари / Общински пресцентър Стралджа

Зимните мъжки празници в община Стралджа започват с отбелязването на Трифон Зарезан. Винари и лозари от Стралджа и други селища ще изразят уважението си към най-обичания и най-почитания от силния пол /а и не само/ св.Трифон, разказва Надя Жечева, говорител на община Стралджа.

На 14 февруари гиздосани конски впрягове ще возят стралджанци до местността „Пясъка”, където Цар Трифон ще зареже лозята, ще даде благословията си за здраве и берекетлия година, ще има песни и танци и най-вече - наздравици с бяло и червено.

Специалисти ще класират най-добре представилите се в традиционния конкурс за домашно бяло и червено вино. Дегустацията се извършва по всички правила, под строгия поглед на местни ценители на елексира. Общината осигурява награди и грамоти за първенците, връчва ги кметът Митко Андонов.

В същия ден тържества за славата на винари и лозари ще има и в селата Недялско, Воденичане, Лозенец където земеделски производители и винопроизводители поддържат местните традиции за производство на качествено вино и ракия. Те ще споделят и своите планове за новата стопанска година

„Поклон пред традицията с благи думи  за щедростта на боговете, молитви за плодородие в лозята и здраве на стопаните ще направят и в други селища на общината. Навсякъде са предвидени празнични програми и задължителните  конкурси за най-добро вино” – завършва разказа си Надя Жечева.