Мерки против чума по дребните преживни животни в Ямболско
Мерки против чума по дребните преживни животни в Ямболско / пресцентър Областна администрация-Ямбол

Повишена епизоотична готовност обявиха в областите Ямбол, Бургас и Хасково, съобщават от областна администрация-Ямбол. Поводът е констатирано огнище на заболяването чума по дребните преживни животни в Турция, в провинция Къркларели. На проведено заседание на Областната епизоотична комисия в Ямбол бе обсъдена обстановката и взети конкретни мерки за наблюдение и недопускане заболяването в Ямболско.

 „Заболяването чума по дребни преживни животни никога не е констатирано на територията на България. Констатираните случаи в са провинция Къркларели /Лозенград/. Регионът е на 2 км. от община Болярово. Клинично заболяването се характеризира с висока смъртност. У нас ваксинация на дребните преживни животни против чума не се прави", пише в съобщение на пресцентъра на Областна администрация-Ямбол. Със заповед на генералния директор на Националната ветеринарно-медицинска служба се забранява пашата на дребни преживни животни на 500 метра от границата с Турция. Информирани са стопаните, отглеждащи животни в близост до границата и засегнатия район. Ветеринарите ще извършват ежедневен контрол.

Предпазна мярка е затварянето на порталите на кльоновете по границата, която ще бъде предприета в граничните зони. Особено внимание се обръща на зоната около Крайново. Друга мярка за безопасност, която се предприема, е засилване контрола на граничния пункт на влизащите от Турция превозни средства. Намерените при проверка месни и млечни продукти ще бъдат унищожавани. Председателят на комисията Димитър Иванов, след като информира за свиканите заседание на общинските комисии в Елхово и Болярово, изрази убедеността, че институциите ще действат заедно така, че да не се допусне възникване на усложнена епизоотична обстановка на територията на областта..