Книга разказва със снимки историята на Сливен
Книга разказва със снимки историята на Сливен / netinfo

Уникалната книга „Сливен във фотографията от средата на 19 до средата на 20 век” от фотографите–художници Светлозара Курдова и Стефан Стефанов бе представена тази вечер. Книгата, която е своеобразна история на Сливен в образи се финансира от общината. Изданието съдържа галерия от портрети на общественици, красиви места, образци от възрожденската архитектура на Сливен, Котел, Жеравна, Медвен, Градец. Работата на авторите по проучването на фотографията в Сливен продължава повече от 30 години.


„Документираният период с над 600 снимки обхваща Възраждането, годините на съзидание, разцвет и тежки изпитания на Третата българска държава”, каза при представянето историкът Цвета Башева.

В своеобразната история са публикувани образци на фотографията, изобразителното изкуство, занаятите, архитектурата и етнографията, спомени и документи на поколения сливенци, описани са родови и семейни истории. Книгата е енциклопедия на съзидателния дух в мирните години, на многобройните жертви от революционното движение до войните за национално обединение. Тя разкрива родството на Мишо Тодоров с Хаджи Димитър, сливенските корени на Антон Дончев. В нея са вплетени историите на професионалните фотографи Димитър Топалов, Никифор Минков – Коган, придворния фотограф Димитър Русейски, Васил Шивачев и последния сливенски уличен фотограф Хаик Киркорян.

Една от интересните статии е „Груба грешка с образа на Добри Чинтулов”, в която Курдова и Стефанов разкриват факта, че в изданието от 2002 г. на втория том на „Опит за история на Сливен” на Симеон Табаков вместо снимката на даскал Добри е публикувана фотография на учителя Филип Велев. Тази грешка е тиражирана тогава и в други издания и дори на юбилеен плакат.