/ IStock
В града ще се състои обществено обсъждане за бъдещето на гаров комплекс Нова Загора
"Граждани настояват железопътната гара в Нова Загора да бъде ремонтирана и да функционира като приемно здание". Това каза Кремена Петрова, общински съветник в града.

Министри с общо писмо до Общински съвет Нова Загора за казуса с жп гарата

На 25 март в града ще се състои обществено обсъждане за бъдещето на гаров комплекс Нова Загора по инициатива на транспортния министър Николай Събев, съобщиха от пресцентъра на министерството. 

„Категорично не приемаме вариант за строеж на ново здание в близост до старото, защото това е неприемливо от архитектурна и градоустройствена гледна точка“, посочи Петрова. 

През тази година Специализираният експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности спря разрушаването на почти 100-годишното здание и обяви сградата за единична недвижима културна ценност.

Петрова припомни, че казусът с новозагорската гара е от началото на миналата година, когато е станало ясно, че настоящата сграда ще бъде съборена и се предвижда изграждане на ново приемно здание по проект на Национална компания "Железопътна инфраструктура".

Нова Загора защитава жп гарата си на мълчалив протест

"Повече от 2000 граждани се обявиха против това в подписка с настояване гарата да бъде обследвана и да получи статут на паметник на културата от местно значение. "Това е емблематична сграда за нашия град, построена е през 1918 година", обясни Петрова.

"Категорично не сме съгласни да бъде заменена от един павилион от термопанели. Нова Загора е разрушена по време на Руско-турската война, а жп гарата е една от първите постройки на нова България", каза тя. Петрова посочи още, че имат подкрепата на Съюза на българските архитекти.

На 16 август миналата година над 100 души направиха жива верига край сградата в своеобразен протест за запазването ѝ.
БТА