/ Първан Симеонов
Сградата на жп гарата в Нова Загора ще бъде запазена, след като граждани инициираха протест на 16 август и направиха жива верига около зданието.

Това съобщи Кремена Петрова, общински съветник и организатор на протеста.Тя информира, че служебният министър на транспорта Георги Тодоров е спрял проекта за жп гара тип "павилион" на мястото на 103-годишната сграда-реликва.

Областният управител на Сливен Минчо Афузов е бил уведомен, че сградата няма да бъде разрушена, северната фасада ще бъде реставрирана, а южната ще бъде съобразена с изискванията за сигурността на пътниците и качеството на жп транспорта. В ход е процедура за обявяването на жп гарата за паметник на културата от местно значение.

Нова Загора защитава жп гарата си на мълчалив протест

Новозагорци смятат сградата за емблематична. Градът е разрушен по време на Руско-турската война, а жп гарата е една от първите постройки на нова България и е една от първите обществени сгради на възраждаща се Нова Загора.

Представителите на гражданската инициатива остават в протестна готовност, докато получат писмени гаранции, че сградата ще бъде запазена.
БТА