Доброволни формирования ще помагат при кризи
Доброволни формирования ще помагат при кризи / netinfo

370 доброволци участват във формирования за защита при бедствия и аварии в Сливен. Те вече са регистрирани в Министерството на извънредните ситуации. Това съобщи за Дарик Снежана Кънева – н-к отдел „Управление при кризи” в общината.

Формированията са изградени на база характерните бедствия в нашия регион. Те включват гасачески групи, химици и биолози, техници, водно и планински спасители и санитарни дружини. За първи път в сливенска община ще помагат и млади разузнавачи. Това са младежи, които доброволно са се регистрирали и ще помагат при кризисна ситуация с компютърна обработка и насочване.

На територията на общината има 44 селища и 5 Центъра за административно обслужване, където има необходимост от такива групи за реакция при критични ситуации, а изграждането на доброволните формирования е с решение на Общинския съвет, уточни Снежана Кънева.

Доброволците ще сключват договор с кмета на съответната община, а той ще го освобождава от работа и ще ги застрахова срещу злополука, като трудът им ще се заплаща.