Честваме 140 години от посрещането на митрополит Серафим в Сливен
Честваме 140 години от посрещането на митрополит Серафим в Сливен / Дарик Сливен, архив

Честване по повод 140 години от тържественото посрещане на митрополит Серафим в Сливен ще се проведе днес, 22 октомври, в зала „Сирак Скитник” от 18.00 ч. Проявата се организира от Община Сливен, Сливенска митрополия, Регионален исторически музей и Художествена галерия „Димитър Добрович”.

В програмата ще участват Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Иоаникий, уредници от Регионалния исторически музей и Църковен хор при Катедрален храм „Свети Димитър” с диригент Тодорка Бинева.

Митрополит Серафим е роден в гр. Пирдоп на 14 октомври 1819 г. Светското му име е Златан Груев Кинов. Проявил се като родолюбец, през 1853 г. превзема от гърците заедно с енориашите си църквата „Света Богородица” в Пловдив. През 1869 г. Златан Кинов приема монашески чин и е ръкоположен за архимандрит на Пловдив и председател на църковната община в гр. Татар – Пазарджик, където остава до 1872 г.

В началото на 1873 г. в Цариград Екзарх Антим І го ръкополага за Сливенски митрополит.

Митрополит Серафим е известен със самопожертвувателната си дейност за опазване на населението от турските жестокости, особено на Сливен през 1876 г., от войските на Шефкет паша. Той е автор и преводач от руски език на много книги с религиозна тематика.

Митрополит Серафим доживява Освобождението и продължава своята активна духовна и просветна дейност. Основава първото благотворително дружество в Сливен, от което започва историята на Българския червен кръст. Ползвайки се с голям авторитет сред населението в града, през януари 1878 г. е избран за председател на Временната градска управа.

 

Умира на 11 август 1896 г. в гр. Сливен.