Частен съдебен изпълнител иззе два автомобила на общината
Частен съдебен изпълнител иззе два автомобила на общината / Дарик Сливен, архив

 

Два леки автомобила, собственост на Община Сливен са били иззети от съдия-изпълнител днес по обед. Колите са били описани и иззети в полза на фирма „Булгейт”. „Булгейт” ЕООД е взискател, има образувано изпълнително дело, а Община - град Сливен е длъжник и понеже длъжникът не си плаща, пристъпихме към опис на тези автомобили, за да го мотивираме”, обясни пред Дарик адвокатът на дружеството Кирил Цуцов. Той допълни, че на описа е присъствало вещо лице, което в кратък срок трябва да изготви заключение в писмен вид и съдия–изпълнителят да стартира процедура по изнасянето на тези два автомобили на публична продан.

Отнемането на служебните автомобили на общината е свързано с решението на Арбитражния съд при Българската търговско-промишлена палата, с което е постановено община Сливен да плати на „Булгейт" сумата от 5.5 млн. лева.  Сумата е обезщетение за едностранното прекратяване на договора за изпълнение на проекта за воден цикъл на Сливен през април 2010 г.

„Днешното действие е следствие от една моя молба отпреди десет дни до съдия-изпълнителя. Очакваме този длъжник /общината/ да седне и разговаря с нас нормално и цивилизовано – ние имаме изпълнителен лист и си искаме парите” – категоричен е Цуцов. Според него дългът на общината вече надвишава 6 милиона лева, тъй като след последното обжалване трябва да плати разноски за адвокати и държавна такса за близо 900 000 лева.

Адвокатът съобщи още, че предстои да се направи опис на всички автомобили на общината с изключение на тези ползвани за социални дейности.

Взискателят - „Булгейт” ЕООД изрично е посочил, че желае да бъде извършен опис на точно тези два леки автомобила, които се ползват от кмета и зам.-кмета, пише в становището си Община Сливен. В определения от частния съдебен изпълнител час - 11.00, шофьорите на двата автомобила са ги представили на съдията за опис и оценка на паркинга пред кантората на съдия изпълнителя. По време на описа, съдебният изпълнител е преценил, че автомобилите трябва да бъдат оставени на отговорно пазене на определеното място от взискателя.

Юристите на община Сливен писмено са предложили  вместо тези два автомобила да бъде извършен опис на други две МПС, но съденият изпълнител е приел, че поради предназначението им на ползване от кмета и зам.-кмета, могат да бъдат увредени и това ще намали стойността им.

„Община Сливен заявява, че никой не се е противопоставял на решението на съдебния изпълнител и не е създавал условия за осуетяването на извършване на описа и оценката. В същото време са повикани и служители на МВР, които да осигурят безпрепятствено нейните действия, като представителите на общината не са имали намерение и не са създали условия за това” - пише в становището.

В него се казва още, че днес е публикувано Определение на Бургаския апелативен съд № 364, с което се отменя Определението на Сливенския Окръжен съд за обезпечение на заведен иск против „Булгейт” ЕООД за надписани цени и неоснователно обогатяване при извършването на ремонт на Дом за стари хора, което е констатирано и от Агенцията за Държавна финансова инспекция.

Бургаският апелативен съд се е отменил обезпечителната мярка за бъдещ иск против „Булгейт” за некачествено изпълнение строително-монтажни работи по водния цикъл.

„По заведените дела продължават съдебните производства, независимо, че тези обезпечителни мерки не бяха уважени, и ще се търси друга подходяща форма за обезпечаване” - пише още в становището на Община Сливен.