Беленски влиза в затвора след 11 февруари?
Беленски влиза в затвора след 11 февруари? / архив Дарик - Сливен

Осъденият за притежание на наркотици с цел разпространение Иван Терзиев - Беленски все още не е в затвора. Привеждането на изпълнението на присъдата е отложено заради здравословното му състояние до 11 февруари, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура Стара Загора Нейка Тенева. Това означава, че след тази дата Терзиев трябва да бъде приведен до място за изтърпяване на наказание.

Сливенски Окръжен съд не е получил уведомително писмо, че присъдата на Беленски е приведена в изпълнение, и че е започнало изтърпяване на наказанието лишаване от свобода. За това информира по-рано в интервю за Дарик зам. председателят и говорител на съда Мартин Данчев.

Още през август Окръжният съд е изпратил материалите на Великотърновската прокуратура, която бе внесла обвиненителния акт по делото, когато се върна потвърдената напълно от Върховен касационнен съд присъда. Великотърновската прокуратура е следвало да изготви документите и да ги изпрати на съдебната охрана, която да приведе Беленски в затвора, каза Данчев.

По неофициална информация в момента със случая се занимава Старозагорската прокуратура, защото Терзиев си е променил настоящия адрес, изглежда само формално, защото много хора са го виждали в Сливен. Веднъж изпълнението на наказанието е било отложено по здравословни причини.

53 годишният известен сливенски бизнесмен бе задържан на 29 февруари 2008 г. около 11 часа при специализирана акция от антимафиоти от Сливен и София в околностите на град Елена, който е във Великотърновския съдебен район. В специално пригоден тайник в газова бутилка на БМВ, което ползвал са открити близо 6 килограма хероин.

При задържането Терзиев оказал яростна съпротива. Той опитал да избяга и не се подчинил на полицейското нареждане. Хукнал към близкото дефиле, но антимафиотите осуетили бягството му чрез използване на специални средства и сила.

По-късно в дома на Беленски в сливенското село Бяла са открити още наркотици, като общото количество е 68 кг и 464 грама амфетамин и хероин. Тази акция бе огласена на специална пресконференция ръководството на сливенската полиция и Станимир Флоров - тогавашния шеф на отдел "Наркотици" в ГДБОП, който каза, че хероинът е от Турция и цената на това количество на цени на едро е около 800 000 евро. Таблетките с амфетамин били предназначени за Близкия Изток, предимно за Саудитска Арабия и идват най-вероятно от Сърбия. Цената им е 1 млн. и 800 хил. лева. Според сливенските спецполицаи това бе най-голямото количество наркотик, залавяно на територията на сливенски регион.

На 9 октомври 2009 г. Беленски бе осъден в Сливен на 9 години затвор. През февруари 2010 г. Бургаският Апелативен съд потвърди присъдата изцяло, същото направи Върховният касационен съд през август същата година.

Делата срещу Беленски на няколко пъти бяха отлагани по здравословни причини, а медицински експерти потвърдиха диагноза на подсъдимия исхемична болест на сърцето или „гръдна жаба", имаше и смяна на лекари - вещи лица. През юли 2010 г проверка, поискана от съда не го намери в посочената болница и това бе причина той да бъде преместен в затворническата болница в Стара Загора, откъдето в последствие пак излезе под домашен арест.

Така на практика досега осъденият се оказва „излежал" повече под домашен арест почти три години от деветгодишната си присъда, за която съдът е определил първоначален строг режим.