7 заболели от марсилска треска в Сливенска област
7 заболели от марсилска треска в Сливенска област / DarikNews.bg, архив

7 случая на марсилска треска са регистрирани в Регионалната здравна инспекция в Сливен от началото на месец юни до сега. Шест от тях са в община Сливен и един в Твърдица. Не се отчита увеличаване броя на ухапаните от кърлеж в сравнение със същия период на миналата година. Това съобщи за Дарик д-р Петя Михайлова - главен епидемиолог в инспекцията.

Тя припомни, че при ухапване от кърлеж е препоръчително да се потърси лекарска помощ. Особено важно е правилното отстраняването на впития паразит. Това трябва да стане внимателно, чрез постепенно издърпване, за да не се допусне откъсване на части от насекомото. Добре е да се ползват пинсети.

В никакъв случай да не се пипа с голи ръце, нито да се смачква с пръсти. „Защото е възможно човек да се зарази не само по кръвен път, а и чрез контакт с очите или кожата", поясни д-р Михайлова. Правилото важи и при отстраняване на кърлеж от домашен любимец. Тя препоръча да се обръща по-голямо внимание на превантивните мерки: след разходка сред природата трябва да се огледа тялото на домашния любимец и нашето собствено за наличие на кърлеж.