Здравната инспекция започна ваксинацията срещу грип
Здравната инспекция започна ваксинацията срещу грип / netinfo

Регионалната здравна инспекция-Шумен стартира имунизационната кампания срещу грип. Главният епидемиолог на Шумен д-р Марко Марков обяви, че през този сезон се очаква три щама на грипа да представляват най-голям проблем, това са: „Калифорния", „Пърт" и „Бризбейн".

В здравната инспекция вече в наличност са два препарата за имунизация - „Ваксигрип", на стойност 14 лв. и новия „АйДиФлу", който е на цена 25 лв. Новата ваксина позволява организма да я усвоява с 10% по-добре от традиционните, масово използвани в предходни години. „АйДиФлу" се поставя със спринцовка с много по-малка игла, която инжектира ваксината в най-горния слой на кожата, където има и много кръвоносни съдове. „Поради това освен, че е по-безболезнена тази ваксина се усвоява и по-бързо и по-добре", обясни д-р Марков. По думите му, тя може да се поставя само на лица над 18-годишна възраст. Останалите ваксини могат да се прилагат и на деца, като на тези до 3 години се инжектират на два пъти, през определен период от време. В шуменската здравна инспекция очакват и трета ваксина - „Инфлувак", която ще струва 13 лв.

Д-р Марков прогнозира, че грипа ще „удари" най-силно в началото на следващата година. Главният епидемиолог допълни още, че сега е най-подходящото време за ваксинация, защото организма ще има достатъчно време да изгради нужния имунитет.

Желаещите да се ваксинират могат да направят това в сградата на РЗИ в Шумен в кабинет №12 на втория етаж - всеки делничен ден от 08:30 до 12:00 и от 12:30 до 16:30 ч.