В Търговищко 7 800 души ще получат храни, помощи от ЕС
В Търговищко 7 800 души ще получат храни, помощи от ЕС / DarikNews.bg, архив

Във вторник започва раздаването на хранителните продукти от втория транш на програма „Разпределяне на храни от интервенционните запаси на Европейския съюз за най-нуждаещите се лица". Това съобщи Ваня Борисова от Българския червен кръст в Търговище. В Търговищка област право на помощта имат общо 7 800 души. Най-много са те в община Търговище - 3 000 души, като следва община Омуртаг с 1 900.

Продуктите, които всеки бенифициент ще получи по втория транш са: брашно - 5 кг; ориз - 5,5 кг; спагети -1,5 кг; макарони - 0,800 кг; бисквити - 0,200 кг; захар - 8 кг; олио - 7 л;  леща -12 кг; конфитюр-2 кг; картофено пюре - 1 кг; пчелен мед - 1,5 кг; кафе - 0,250; боб - 8 кг. Все още бобът не е получен и затова ще бъде раздаден допълнително. В областта около 1 000 души не са получили първия транш от помощта и сега ще могат да вземат всички продукти накуп, поясниха от БЧК.

По време на втория транш в цялата страна ще бъдат раздадени над 17 000 тона хранителни продукти. Право да получат хуманитарната помощ имат над 309 000 нуждаещи се. След приключване на програмата нераздадените продукти ще бъдат предоставени по списък на институции като социалните и психиатричните заведения.

Програмата се финансира от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и се прилага от държавен фонд „Земеделие", а при реализирането й участват местните власти и Българската агенция за безопасност на храните.