Учени ще работят по опазването на Мадарския конник
Учени ще работят по опазването на Мадарския конник / netinfo
Стартира четвърти етап на Международния проект за решаване проблемите на биоувреждането на Мадарския конник. Община Шумен съдейства за организацията на експедицията. От днес до 8 септември екип от учени работи на опитния участък в близост до релефа на Мадарския конник. В експертния екип са включени: д-р Женевиев Ориал и д-р , д-р Жан-Дидие Мерц, представители на Лаборатория за изследване на историческите паметници към Министерство на културата, Франция, д-р Томас Уоршайд и д-р Естер Лайзен, специалисти по консервация на камъка, Германия, арх. Галина Пировска, НИПК и проф.Валентин Тодоров, специалист от Националната художествена академия.

До 18:00 ч. днес експертният екип ще документира състоянието на релефа на място. В събота те ще изготвят заключителен документ за резултатите от мисията. Първата международна експедиция и кръгла маса за решаване на проблемите на биоувреждането на Мадарския конник се състоя през юни 2004 г.

Целта на проекта е с помощта на авангардни микробиологични технологии да се анализира състоянието на историческия паметник и да се предложи ефективен метод за неговото съхраняване.

Мадарският конник е паметник на културата, вписан в листата на световното културно наследство. Изсечен е на 23 м. височина върху 120 - метров скален откос на Мадарското плато. През последните десетилетия е извършена огромна по обем изследователска дейност за неговото опазване.