Трабанти се съревноваваха в центъра на Търговище
Трабанти се съревноваваха в центъра на Търговище / Георги Тенчев
Празникът на славянската писменност в Търговище бе сполучливо допълнен от надпревара с автомобили “Трабант” за Купата на кмета.

Любителите на ретро-колите имаха възможност да се срещнат отблизо на централния градски площад с грижливо поддържаните машини на представители на клубове “Трабант” от Добрич, Варна, Русе, В.Търново, Разград, Лозница и Търговище.

Заявка за участие в състезанието по майсторско управление направиха 22-ма любители на символа на бившата ГДР, но едва 18 от тях записаха време и получиха класиране. По технически причини останалите така и не успяха да стартират по седемте елемента на специално подготвения полигон. Сред участниците можеха да се видят един от последните произведени екземпляри от модела “Р600” с двуцилиндровия двутактов 600 куб.см. двигател, най-популярния “Р601”както с двутактовия така и от последните версии с четиритактовия четирицилиндров двигател 1100 куб.см. от Фолксваген Поло, разбира се не липсваха и атрактивни тунинг версии.

Победата, купата на кмета и симпатиите на зрителите, спечели Марин Калчев с време 57,4 сек. Варналията е сред основателите на новосформирания клуб в морската столица. Втори с време 64,2 сек. остана търговищкият представител Атанас Атанасов, а трети - Ангел Калчев от Русе с време 72,9сек.

Освен за майсторство при управлението, организаторите удостоиха с грамоти най-добре представилата се дама - Диана Атанасова, най-атрактивно подготвения Трабант на Ивайло Антов и най-възрастния участник - м.с. по автокрос Неделчо Русев, който на 66 години активно участва в националния бъги-шампионат.