Съдилищата чакат новите процедури по ОП „Административен капацитет
Съдилищата чакат новите процедури по ОП „Административен капацитет / Областен информационен център-Шумен

Съдилищата в Шуменска област проявяват интерес към новите процедури по Оперативна програма „Административен капацитет", които предстои да бъдат отворени за кандидатстване тази година.Това съобщават от Областния информационен център в Шумен.

На среща в центъра, представители на съдебната администрация са се  запознали с основните параметри на схемите по подприоритет 1.5„ Прозрачна и ефективна съдебна система" и  подприоритет 2.4 „Компетентна съдебна система и ефективно управление на човешките ресурси". Приемът на проекти по тях се очаква да бъде обявен в периода март-юни, тази година. Бюджета по първата процедура е 3 млн.лв., а по втората - 7 млн.лв. Минималният праг на безвъзмездната помощ за проект е 50 хил.лв.

Нито една от съдебните администрации в област Шумен досега не е била бенефициент по оперативна програма „Административен капацитет". Причината е в липсата на капацитет за разработване и изпълнение на проекти, финансирани от Структурните и Кохезионния фондове на ЕС. Проблем за съдилищата е и осигуряването на средства от бюджетите им за външни консултанти при разработването на проекто-предложенията, допълват от центъра.

В бъдеще от съда ще разчитат на помощта на експертите в Областния информационен център, за осигуряване на своевременна информация по оперативните програми.