Строги мерки за контрол на заболяването шап в общината
Строги мерки за контрол на заболяването шап в общината / Dariknews.bg

Да се преустанови движението на двукопитни животни, семенен материал, кожи и вълна на територията на община Шумен с изключение на двукопитни животни, предназначени за незабавно клане в месодобивни предприятия, разположени на територията на област Шумен. Това приеха членовете на епизоотична комисия в общината по време на свое извънредно заседание днес. Собствениците на животновъдни обекти трябва да въведат строги мерки  за биосигурност и недопускане  на външни лица в обектите. Трябва да се   извършват ежедневни  клинични прегледи на възприемчиви видове животни за шап от служители на РВМС - Шумен.

Суровото мляко, добито на територията на община Шумен, трябва да се преработва единствено в млекопреработвателни предприятия, находящи се на територията на област Шумен. Млечните и месни продукти произведени от млекопреработвателни и месопреработвателни предприятия на територията на община Шумен е необходимо да се търгуват единствено на територията на област Шумен, считано от 06.01.2011 г. Месопреработвателните предприятия, които преработват бели меса и продукти произведени от тях, могат да извършват търговска дейност с обекти от цялата страна, със страни членки на ЕС и трети страни, след като транспортните средства, експедиращи крайна продукция са преминали дезинфекция.

Органите на МВР ще засилят контрола по пътищата на община Шумен за нерегламентирано движение на животни и сурово мляко. Да се преустанови лова на  всички видове дивеч на територията на община Шумен. Служителите на Регионална дирекция по горите трябва да организира извършването на наблюдение за налични клинични признаци и промяна в поведението на възприемчивите към шап видове диви животни на територията на община Шумен. При наличието на такива или открити трупове незабавно да информират РВМС Шумен.

Общинската администрация ще изпрати предложение до Министъра на земеделието и храните за компенсиране на издадените вече разрешителни за лов на водоплаващи птици на територията на община Шумен.