Филхармония Шумен
Филхармония Шумен / Симфониета Шумен
На 30 януари /четвъртък/ от 18:35 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“ гостуват двама изключителни инструменталисти. Цигуларят Марио Хосен, наричан още „българския Паганини“, и полякинята Марта Потулска /виола/ поднасят на публиката рядко изпълняван Концерт за цигулка, виола и оркестър от немския композитор Макс Брух.

Вместо да си съперничат Хосен и Потулска предпочитат да си партнират, за да покажат топлите и богати тембри на своите инструменти. Концертната програма включва още увертюрата към операта на Винченцо Белини „Норма“ и Първата симфония на Лудвиг ван Бетовен. На диригентския пулт ще застане Станислав Ушев.

Марио Хосен е роден в Пловдив. Наричан е „детето чудо”, защото е едва на 8 години, когато дебютира на сцена с оркестър. След родната школа в България - музикантското семейство и училището, Марио продължава да учи във Виенския университет по музика и сценични изкуства, в Консерваторията в Париж, както и в Лондон. Днес, професор Хосен  живее във Виена, пътува по света като солиращ артист и гост професор. Определя се като „гражданин на света”. Във вените му тече българска, гръцка, еврейска, коптска и арабска кръв.
           
Марта Потулска е лауреат в няколко авторитетни международни конкурса с Първи награди от конкурса „Йоханес Брамс“ - Австрия, 2007 г., Конкурс и фестивал „Bled” в Словения през 2011 г., както и Втора награда от Международен конкурс за виолисти „Михал Списак“ в Полша. Също така е носител на специална награда от Международния конкурс за виолисти „Лайонел Тетрис“ на о-в Ман, Великобритания, 2006 година.