Предлагат Big Brother за съдиите
Предлагат Big Brother за съдиите / netinfo

Според 39% от жителите на Търговище корупцията в съда е разпространено явление. Така мислят и 43% от разградчани и 49% от шуменци. Данните са от проучване на общественото мнение за съда в пет администретивни области: Разград, Шумен, Силистра, Търговище и Велико Търново. Сред най-интересните препоръки на участниците в анкетата е да се монтират тайни видеокамери и да се наблюдава един месец работата на съдиите.

178 жители на пет областни центъра от Североизточна България са попълнили анкетните карти от проучването под наслов “Публичен образ на съда”. То е част от проект “Пълна прозрачност, публичност и безпристрастност при изпълнението на законите от съда”, инициативата е на разградския Център на НПО, съдействат му граждански структури в останалите четири града.

Според данните от анонимната анкета информация за дейността на съда гражданите получават предимно от медиите. Най-висок е процентът за Разград – 87, най-нисък – за Шумен – 66%. Участниците в проучването поставят оценки на магистратите в окръжните съдилища по два показателя.

За безпристрастност и обективност в Разград преобладава оценката добър – 26%, в Шумен за 29% качеството по този показател е задоволително, а 31% не могат да преценят, в Търговище също най-много са отговорите “задоволително”- 22%.

По отношение “бързина на съдебното производство” в Разград и Търговище преобладават оценките “задоволително” – по 20 пункта, в Шумен - като “лошо” характеризират това качество 36% от запитаните. Подобни са оценките и за районните съдии.

В североизточна България най-широко е разпространена корупцията след магистратите в Силистренско – сочат данните от проучването. За 61% от жителите на крайдунавския град тя съществува, корупция в съдилищата има и според 49% от участвалите в анкетата шуменци, 43% от разградчани и търновци, 39% от жителите на Търговище.

Впечатляващ е и отговорът на въпроса: “Ако станете свидетел на даден или приет подкуп в съда как бихте реагирали”. Няма да реагират 20% от разградчанини и шуменци, за Търговище процентът е 17. В Разград доверието в медиите е по-високо от това в полицията – личи от отговорите на този въпрос, 43% ще сигнализират средствата за масова информация, 9% - полицията. В Шумен всеки трети ще сезира органите на реда, към медиите ще се обърнат 16%. В Търговище полицията е с още по-висок рейтинг – 44% ще се обърнат към нея, в медиите ще сигнализират 28%.

В края на анкетата всеки участник е имал възможност да отправи препоръка за подобряване дейността на съдилищата в североизточна България. Сред най-оригиналните идеи е предложение на разградчанин да се монтират тайни видеокамери и да се наблюдава един месец работата на съдиите, нещо като реалити правосъдие.