Повече тютюн са отгледали в Търговищка област
Повече тютюн са отгледали в Търговищка област / www.dnevnik.bg
Повече тютюн са отгледали в Търговищка област
57237
Повече тютюн са отгледали в Търговищка област
  • Повече тютюн са отгледали в Търговищка област

Приключва прибирането на реколтата от пролетници в Търговищка област, съобщи Елена Николова, специалист в областната дирекция „Земеделие и гори". От справката на службата става ясно, че тази година стопаните в областта са засяли повече площи с тютюн, в сравнение с предходната. Към момента на 100% от площите с ориенталски тютюн са реколтирани. С културата са били засяти 180 дка в община Омуртаг. Стопаните са отчели среден добив от 120 кг/дка или общо прибраната продукция е над 21 т. От земеделската служба информираха още, че през миналата стопанска година с ориенталски тютюн са били засяти 50 дка, като средният добив е бил 140 кг/дка.

В община Опака тази година са отглеждали 900 дка с тютюн „Вирджиния". До началото на октомври производителите са реколтирали малко над 600 дка. Средният добив, регистриран в ОД „Земеделие и гори" е 133 кг/дка. Тук Елена Николова направи сравнение с миналогодишния отчет. Тогава не е имало площи с тази култура, вероятно след покачването на цените на тютюна, стопаните са решили да припечелят, засаждайки земите си, каза тя.

В ход е и предсеитбената подготовка на земите в Търговищко. Най-много площи - над 46 000 дка, са обработени вече с азотни торове. Повече от 18 000 дка са обработени с фосфорни торове, а 500 дка - с калиеви. От службата отчитат, че 15 800 дка са били дълбоко изорани, като по този начин почвата е подготвена за последващата сеитба.