Георги Черкин
Георги Черкин / Симфониета Шумен

След Лауреатското звание от Международния конкурс „Панчо Владигеров“ през 2003 г. името на пианиста Георги Черкин става известно в Европа, Азия и Северна Америка. Освен прекрасен интерпретатор той е и автор на уникални аранжименти за пиано и оркестър на класически произведения, писани за соло пиано.

На 23 януари, четвъртък от 18:35 часа в концертна зала „Проф. Венета Вичева“ шуменци и гости на града ще имат възможност да чуят красивите картини от цикъла „Годишните времена“ на П.И.Чайковски в аранжимент за пиано и симфоничен оркестър от Черкин. Под диригентството на Станислав Ушев ще прозвучат още увертюрата „Рюи Бла“ от Феликс Менделсон и колоритните Норвежки танци от Едвард Григ.

Георги Черкин е роден в София в семейство с музикални традиции. Още на шест години започва да свири на пиано и година по-късно е приет в Националното музикално училище в София, а през 1996 е класиран на първо място от кандидатстващите в Националната музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров”. През 1997–1999 специализира в престижната академия „Санта Чечилия” в Рим при един от най-реномираните преподаватели в Италия, Серджо Пертикароли, дипломирайки се с огромен успех.

Изнасял е концерти в прочутите зали Palais des Beaux Arts в Брюксел, Auditorio в Рим, Convention Center в Окинава, Seoul Arts Center в Сеул, Musikhalle в Хамбург, Kaufmann Concert Hall в Ню Йорк и др. Носител е на награди за принос в развитието и популяризирането на културата в страната.