Шуменски административен съд
Шуменски административен съд / dariknews.bg
Затворник поиска от административния съд в Шумен Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" да му плати 42 хиляди лева като обезщетение за лошите условия, при които е лежал в местния арест. 

Той посочва, че в периода от 12 март 2014 г. до 24 юли 2014 г е бил задържан в следствения арест в град Шумен. Според него там не са му били осигурени нормални условия на живот, доколкото килиите, в които е настаняван били малки по размер, нямат прозорци, пряк достъп на дневна светлина и естествено проветряване, както и липсвал санитарен възел и течаща води, както и липсвало отопление.

В този период сегашният затворник, а тогава - подсъдим, бил претърпял неимуществени вреди, изразяващи се преживени унижения, срам и неудобство, емоционални страдания и психически стрес. 

Според него тези вреди са в размер на 30 000  лв. плюс лихва 12 000 лв.

Магистрати са установили, че условията в ареста не позволяват спокойно биологично съществуване и те биха произвели негативните, емоционални преживявания, които затворникът твърди, че е преживял и обосновават извод за наличие на унизително отнасяне.

По време на делото станало ясно, че килията, в която лежал с още двама е с площ 6,30 кв.м. Което означва, че е нарушено изискването за 4 кв.м. жизнена площ на човек. Липсвала течаща вода и тоалетна, нямало и каре за ежедневни разходки.

Съдът обаче оценява претърпените вреди на 350 лв., които трябва да бъдат заплатени от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията". 
 
Решението не е окончателно и подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.