Oтбелязват 100 г. от рождението на Големинов с “Нестинарка”
Oтбелязват 100 г. от рождението на Големинов с “Нестинарка” / netinfo
Класиката “Нестинарка” на Марин Големинов ще играе в Шумен балет “Арабеск” за 100-годишнината от рождението на композитора. Публиката ще види възстановка на знаменитата танцова творба днес от 19:00 часа на сцената на шуменския театър. Директорът на трупата Боряна Сечанова е подбрала етно-програма, в която фолклорът се пречупва през модерния танц – “Лудо вино” и “Герман” на Антония Докева.

През 1978 г. създателката на първата ни модерна трупа “Арабеск” Маргарита Арнаудова дава хореографски израз на изключителната музика на Марин Големинов. Момичетата, които играят върху огън с православни икони, се превръщат в танцова емблема на “Арабеск”. Точно тази творба носи и световна слава на балетната трупа. Едноактният спектакъл преплита етно-мотивите на един истински ритуал, който се разиграва в Деня на светите Константин и Елена – 21 май, и личната драма на едно влюбено момиче. За огненото въздействие на творбата, наситена с български драматизъм, допринася и естетското решение на костюмите на Мария Трендафилова.

На 26 юни ценителите ще видят и спектакъла “Лудо вино” на Боряна Сечанова. Талантът и уменията на хореографката са получили признание с много награди, сред тях – и от Международния балетен конкурс във Варна, чието 23-то издание предстои. “Лудо вино” се разиграва върху колаж от български народни мелодии. Но стилистиката на танца и хореографските решения са изцяло в духа на световния съвременен танц.

“Арабеск” ще покажат и постановката на друга успешна българска хореографка – Антония Докева. Тя тръгва от известния ритуал за дъжд Герман, за да заговори за хармонията между човек и природа. Стилният етно-подбор на балетни творби ще бъде ярък знак на почит към Марин Големинов. Творческият път на композитора тръгва през 30-те години на ХХ век. Той е от поколението творци, които учат в Париж и Мюнхен, но остават верни на българската фолклорна традиция. Големинов и до днес е пътеводен знак, който показва как народното наследство може да се прероди в оригинално авторско творчество.

Разкрита е предварителна продажба на билети на касата на шуменския театър – тел. 87 22 43.