Общината иска да я извадят от общия лиценз за газификация на ЧТК, ДКЕВР не разрешава
Общината иска да я извадят от общия лиценз за газификация на ЧТК, ДКЕВР не разрешава / netinfo

ЧТК е изградила на 30% мрежата си в община Шумен, на 31% е изпълнила инвестиционната си програма, на 22% е присъединила битовите си потребители, 24 на сто са присъединените обществено административни и търговски потребители, а на сто процента са присъединени индустриалните потребители. Това се казва в писмо от ДКЕВР до община Шумен. От комисията съобщават още, че не са установени нарушения и не съществуват правни основания за отнемане на лиценза на ЧТК за регион Добружда и в частност за община Шумен.  

Пред Дарик  зам.-кметът по строителство и екология инж. Иван Йонков обясни, че общината е искала да проучи възможността община Шумен да бъде извадена от общия лиценз на ЧТК за район Добруджа и тя да получи лиценз за газификация. Идеята е била след това да се търси възможност за публично-частно партньорство на частни структури, които съвместно с общината да изграждат газо-преносната мрежа и да присъединяват потребители. „На този етап от отговорът на ДКЕВР става ясно, че няма основание  общината да бъде извадена от този лиценз", каза Йонков.

Той добави, че от администрацията са изпратили писмо до ЧТК, в което пише, че ще бъдат издадени повторно разрешителни за прокопаване при посочване на нов изпълнител, на мястото на последната фирма, с която ЧТК е имала договор, но той е бил прекратен. До момента от „Черноморска технологична компания" не е постъпило такова искане за прокопаване, каза още инж. Йонков. В писмото се казва още, че община Шумен очаква компанията да представи такова искане,  придружено с нужните документи и договор за изпълнител.  Йонков добави, че ако до петък няма постъпило подобно искане общината ще покани на разговори ЧТК.

„За пореден път проявяваме достатъчно коректност и казваме на ЧТК, че ние чакаме те да поискат разрешение и да продължат да работят, без да поемаме ангажименти по тяхната претенция за високи такси за прокопаване", каза инж. Йонков. Той допълни, че таксата е една мярка в съответствие с наредбата на община Шумен и тя се връща веднага, след като бъде изпълнено качествено възстановяване на прокопаната настилка.