Областен съвет за тристранно сътрудничество учредиха в Шумен
Областен съвет за тристранно сътрудничество учредиха в Шумен / Дарик Шумен

Осъществяване на наблюдение и превантивен контрол на проявленията на икономическата криза на регионално ниво - това ще бъдат част от функциитена на учредения днес тристранен съвет в Шумен. Той започва работа след няколкогодишно прекъсване. Съветът ще излиза със съответното становище с набелязани конкретни мерки за въздействие - решиха днес членовете му, след като обсъдиха и приеха правилник за дейността си.

За председател бе избрана д-р Емилия Станчева, зам.-областен управител на Шуменска област.Членове са местните представители на работодателските организации и синдикатите. Това са Българската стопанска камара, Търговско-промишлена палата, Съюзът за стопанска инициатива, КНСБ и КТ „Подкрепа". По предложение на председателя на регионалното поделение на КНСБ Анета Денева, с помощта на експерти ще се прави наблюдение на състоянието на здравеопазването, заетостта и икономическото развитие в областта.

 „Очакванията ни в бъдещата ни работа са свързани с наблюдението, което ще извършваме. Така ще знаем какво се случва на регионално ниво и ще предприемаме превантивни мерки с помощ, консултации, становища и съвети", каза за Дарик д-р Емилия Станчева. По думите й кризата предполага преструктуриране, както в администрацията така и в различните сектори. „Бизнеса винаги е бил инициатор на начини за справяне с проблемите, очакваме помощ от представителите на бизнеса в Съвета. От своя страна и той има нужда от помощта на държавата." - допълни тя. 

Очаква се на следващото заседание на тристранният съвет за сътрудничество да бъде приет годишен план за работа и да бъде представена пълна информация за състоянието на общините по отношение на финансовите им проблеми и изпълнението на проекти по различни програми.