Над 78 000 са икономически неактивните шуменци
Над 78 000 са икономически неактивните шуменци / netinfo

78 100 шуменци попадат в категорията на неактивното население, тоест граждани които не работят и  не търсят или нямат готовност да започнат работа в рамките на две седмици. Това сочат обобщените данни от миналогодишното преброяване на населението, информират от Териториалното статистическо бюро в Шумен. 59% от икономически неактивните граждани са тези, които получават различен вид пенсии, не само за осигурителен стаж и възраст, а около 7% са тинейджъри над 15 години и студенти, които учат и  не работят.

Ангажирани само с домашни или семейни задължения: занимаващи се с неплатена работа, свързана с грижи за дома и семейството, деца или възрастни хора са малко над 11 000 души от региона. Те не полагат труд извън домакинството срещу заплащане, нито са в отпуск по майчинство. Не са и сред хората, които произвеждат селскостопански продукти за пазара или за  домакинството си, като задоволяват важна част от неговото потребление. В такава роля са не само жени, но и близо 3 000 шуменски мъже от всички общини - най-вече в Хитрино, Каолиново и Никола Козлево, като всеки втори от тях е на възраст между 30 и 49 години. Въпреки наличието на  домакини - мъже, шуменската статистика сочи, че сред домашно ангажираните, във всички общини съотношението мъже - жени е в полза на женския пол.

Статистическият разрез по етнически групи също доказва, че  силният пол по-рядко от нежния попада в тази роля. При хората, които не работят, и не търсят работа, а декларират, че ангажиментите им са свързани само с домакински задължения, мъжете са най-голям дял при ромското население, а най-малък при българите.

Сред неактивните има и навършили 15 години, които не попадат нито сред учащите, нито сред домакините, нито сред пенсионерите. Статистиката ги отнася към "други" и в област Шумен те са над 9 600 души. Категорията включва  рентиерите , а и други лица, които не учат, не работят и не търсят работа.