Над 4000 българи живеят в украинското село Кулевча
Над 4000 българи живеят в украинското село Кулевча / netinfo
Над 4 000 българи живеят в украинското село Кулевча
19638
Над 4 000 българи живеят в украинското село Кулевча
  • Над 4 000 българи живеят в украинското село Кулевча

Научна експедиция, в украинското село Кулевча, са провели специалисти от Регионалния исторически музей в Шумен. Селото е основано от жители на шуменското село Кюлевча, които се изселват след Руско-турската война от 1828-1829 г. Все още е спорно какъв е бил броят на изселниците, уточни директорът на музея Георги Майсторски. Според някои източници те са били 119 семейства, според други - 35 семейства. В архивен поименен списък на заселниците, е записано, че към 1835 година в Кулевча живеят 74 български семейства. В момента жителите на селото са 4500, като 98% от тях са българи.

Жителите на украинското село се чувстват българи и в голяма степен те са съхранили българските обичаи, песни и традиции, уточниха от музея. Говорят архаичен български език, примесен с диалктни думи, русизми и думи от украинския език.

Училището в селото, което носи името на светите братя Кирил и Методий, е основано през 1891 г. Децата в него задължително изучават български език. Съхранили са и празнуват основните български обичаи - правят мартеници, празнуват Трифон Зарезан, Гергьовден, Лазаровден.

Подробности чуйте от интервюто с научния секретар в музея Бета Хараланова, която е един от членовете на експедицията.