МВР проверява всички операции по задържанe, при които е употребена сила
МВР проверява всички операции по задържанe, при които е употребена сила / снимка: Дарик-Шумен

МВР започва проверка на всички полицейски операции, при които са използвани специалиизрани сили при арести. Това обяви в Шумен вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев. По думите му, ще бъдат проверени всички операции на служителите на реда, при които при задържане на даден човек е употребена сила или са използвани помощни средства. „Не във всички случаи има нужда от това, по Закон са описани казусите, при които може да се използва сила и помощни средства, да не говорим, че имаме и решение на съда в Страсбург, който показва, че част от една от тези операции е проведена без да има налице такава необходимост", подчерта Йовчев. По думите му, резултатите от проверката ще бъдат оповестени публично, а се очакват те да стана ясни, най-вероятно в средата на месец януари.

Вицепремиерът коментира още проекта за промени в Наказателния кодекс, като засегна темата с правото на носене на лично оръжие и използването му за самоотбрана и защита на лични имоти. „Трябва в обществото да се намери баланс, от една страна да се даде възможност на хората да защитят себе си и близките си, от друга страна това нещо да не даде възможност да се отиде в другата крайност" поясни министърът допълвайки, че той лично е противник на възможността да се разширява обхвата на възможностите за носене на оръжие.

Според Йовчев МВР е вече се е справило и с бежанската криза. По думите му, вече е намален броя на влизащите в България нелегални емигранти, като се очаква за този месец ад се достигнат нивата от 2012 г. „Вероятно няма да се наложи изграждане на нови места за настаняване на бежанци, така наречените лагери", допълни вицепремиерът. Той каза още, че се работи и в посока на ускоряване на процедурата по даване на статут за пребиваване на чужденците, поискали такъв.

Сред приоритетите за работа през 2014 г. министърът на вътрешните работи посочи борбата с битовата престъпност, продължаване на усилията за подобряване на условията на труд на полицаите и увеличаване на заплатите им с 5%. Йовчев изказа и благодарност на всички служители на МВР, които охраняват границите и продължаващите протести.